Accordeon Verenigingen

De Optomisten Delden

613x463 pixels (126K)

De Deldense accordeonvereniging De Optimisten bestaat al sinds 1955. De vereniging telt momenteel ongeveer 30 spelende leden, verdeeld over 4 orkesten.
Op deze site vindt u informatie over de geschiedenis van de vereniging en over de instrumenten die bespeeld worden. Op de agenda kunt u bekijken waar en wanneer er concerten zijn en wanneer er wordt geoefend.
 

Accordeonclub Accordiola



Wie had enkele jaren geleden gedacht dat we hier zouden zitten? De eerste stappen werden gezet door huidig voorzitster Paula Dehasque om de oud leerlingen van Louis Dehasque terug bij elkaar te krijgen om samen nog eens te spelen op het 75 jaar lustrum “Louis Dehasque 75 jaar accordeonist”. Sommigen hadden reeds 20 jaar en meer geen accordeon meer vastgenomen maar waren toch te vinden voor dit uitzonderlijk lustrum.

Het werd een groot succes. Dit mochten we ervaren uit de vele lovende woorden van de toen aanwezigen.

Feest voorbij, alles voorbij. Bloed stroomt waar het niet gaan kan, zo ook voor de accordeonisten. Na een fijne samenkomst begin februari 2009 kwam de wens om nog enkele keren samen te komen en dat gebeurde. Het begon zo een proportie aan te nemen qua plezier, ontspanning en wat een feit is “kwaliteit” dat er besloten werd om in juli een ware club op te richten. Nieuwe leden kwamen er nog bij en dat maakt dat de club nu uit een 20-tal leden bestaat die regelmatig samen repeteren om niet alleen accordeon te spelen maar om iets kwalitatiefs af te leveren, muziek met een grote M, en dit onder de kundige leiding van Tony Klinkers.

Accordeonclub Accordiola+ brengt een gesmaakt programma van typische accordeondeuntjes maar ook enkele klassiekers uit de musical. Van gemakkelijk tot uitmuntend.

Paula Dehasque
voorzitster


Homepage

De Petras (Accomusicand)





2000 :
Joris Uyttenhove wordt de nieuwe voorzitter van de ondertussen ruim bekende muziekformatie. Hij stimuleert het bestuur om werk te maken van het imago van de groep. Het orkest moet uitgroeien tot een hoogstaand ensemble met een uitgebreid repertorium en een waaier van zeer verscheiden optredens.

- Een viertal optredens als vertegenwoordigers van Stad Tielt
- Buitenlands optreden in Gross Gerau : Europafeesten
- Wijnfeesten in Winningen : driedaagse met optredens
- Oprichting van de rock-groep : RACK

Homepage

Accordeon Vereniging AVES




Wat is AVES
AVES staat voor (amsterdamse) Accordeon Vereniging Eigen Stijl. Wij zijn géén virtuozenorkest die - in vele partijen -

moeilijkste stukken spelen. Bij ons staat gezellig musiceren bovenaan. Ons repertoire bestaat, voor het grootste gedeelte,

uit stukken die iedereen kent, mee kan zingen of neuriën: Amsterdamse liedjes, operetteklanken, evergreens e.d.

Wij repeteren op de maandagavond van 19:00 tot 22:00 uur in het A.H. Gerhardhuis, Slotermeerlaan 1, 1064 GX Amsterdam.

Korte geschiedenis
Accordeon Vereniging Eigen Stijl is op 12 februari 1986 opgericht als a.a.v. Osdorp. Een accordeonvereniging die, zoals de

naam al laat zien, gevestigd was in het amsterdamse stadsdeel Osdorp. Na een halfjaar besloot een zevental personen,

waaronder 3 spelende leden, op eigen benen verder te gaan. Aangezien er nog géén nieuwe repetitieruimte was, werden

de eerste maanden de repetities gehouden in de woonkamer van de toenmalige secretaris. Tot medio 2009 hebben we

een aantal jaar een onderkomen gehad in een schoolgebouw.

Vanwege nieuwbouwplannen moesten we verhuizen en inmiddels repeteren we in een zijzaal van het Gerhardhuis

We hebben gewoonlijk veel plezier en proberen van elke repetitieavond een gezellige avond te maken. Kom gerust eens
kijken. De koffie is altijd vers! (De thee trouwens ook).

Homepage

Accordeonvereniging 'Con Amore' Vinkeveen.



De Leukste
Accordeonvereniging uit Vinkeveen

Arnaud Rosdorff
kreeg zijn pianolessen van Daniel van Zweden en Gerhard Hengeveld. In 1987, inmiddels winnaar van diverse jeugd-concoursen, werd hij toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij studeerde bij Jan Wijn en Danielle Dechenne. In 1992 behaalde hij zijn diploma 'Docerend Musicus' en in 1994 nam hij deel aan een Chopin Masterclass bij de Poolse pianiste Barbara Grajewska. In 1996 behaalde hij zijn diploma 'Uitvoerend Musicus' bij de Roemeense pianist/componist Alexander Hrisanide.

Orkestervaring deed hij op als assistent-dirigent bij het Coda Jeugd-orkest, hij maakte hiermee een tournee door Italie. Ook speelde Arnaud in verschillende beroepsorkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Opera Spanga.

Arnaud Rosdorff treedt regelmatig op als solist/repetitor of in ensembleverband. Naast het klassieke repertoire speelt hij ook tangomuziek in het Piazzo Ensemble. Hij heeft met dit ensemble diverse Cd's gemaakt.

Arnaud Rosdorff heeft een aanstelling als pianodocent bij Kunstencentrum 'de Hint' in Uithoorn. En naast diverse prive piano leerlingen is hij nu dirigent van de Accordeon Verenigingen 'Con Amore' in Vinkeveen.


Homepage

Accordeonvereniging OSIVEO



OSIVEO is een accordeonvereniging met 20 spelende leden en is opgericht op 1 oktober 1953 te Steenbergen (NB)

Vroeger bestond de vereniging uit een mandoline- en accordeonorkest. Toen beide verenigingen in de loop der jaren kleiner werden zijn zij samen gegaan.
Sinds een paar jaar zijn alleen de accordeons nog over.

Het begin van 1997 was een moeilijke start voor OSIVEO.
Er kwam een nieuwe dirigent (dhr. Jaap Onink) en ook nog gingen er 4 leden weg. Maar al snel bloeide de verenigign weer op, nieuwe leden kwamen de vereniging versterken en is het weer een gezellig clubje.

Regelmatig is OSIVEO te gast in bejaardenhuizen en bij andere verenigingen, 1 maal per jaar organiseert OSIVEO zelf een concert.

Tot 2001 speelde OSIVEO ook op de Evenementen festivals te Antwerpen helaas, na vele jaren, is dat gestopt.

OSIVEO is een gezellige vereniging, haar leden komen uit alle windstreken; Steenbergen, Dinteloord, Halsteren, Bergen op Zoom, Nieuw-Vossemeer, Heijningen, Tholen, Anna Jacobapolder, Sint Philipsland, Stavenisse, Sint Maartensdijk en Poeldijk.

Op donderdag is de repetitieavond van 20:00 tot 22:00 uur.
Het vaste gebouw is gemeenschapshuis 't Cromwiel aan de Krommeweg 1 te Steenbergen (NB).


Homepage

Almeerse Accordeon Vereniging Vivace



Blijkbaar heb je belangstelling voor accordeonmuziek. Misschien omdat je in het bezit bent van een eigen instrument, maar niet weet dat er een accordeonvereniging in Almere is. Misschien omdat je graag accordeon wilt leren spelen, maar niet weet waar en hoe te beginnen.
Als dit je aanspreekt, lees dan rustig verder!
Wie zijn wij?
Wij zijn de Almeerse Accordeon Vereniging (AAV) "Vivace". Onze vereniging is ontstaan uit de accordeonclub Almere, die op 21 januari 1985 werd opgericht. AAV "Vivace" heeft twee orkesten:

het 'Timeless Music Orkest' (B-orkest) onder leiding van Henk Helmers en
het 'Show- en Music Orkest Vivace' (A-orkest) onder leiding van Henk Bosklopper.
Wij zijn een gezellige vereniging met rond de 35 leden en vinden het leuk om met elkaar in een prettige sfeer een gevarieerd repertoire accordeonmuziek te spelen. Regelmatig geven wij uitvoeringen in- en rondom Almere in verzorgingsinstellingen of voor het Almeerse publiek.

Dus als je:
al accordeon kunt spelen, en altijd al zo graag in verenigingsverband wilde spelen,
al accordeon kunt spelen, en je er nooit aan gedacht hebt om in verenigingsverband te spelen,
niet meer zo goed of helemaal geen accordeon kunt spelen, maar dat wel wilt leren,
of ons wilt begeleiden op een ander instrument,
dan je bij ons aan het goede adres! Kom gerust eerst eens een keer luisteren. Natuurlijk is dat geheel vrijblijvend. Je bent altijd van harte welkom.

Wij oefenen op donderdagavond van 19:30 uur tot 22:45 uur in het Filmwijkcentrum, Walt Disneyplantsoen 76/78 Almere, telefoon: 036-5373498.
'Het Timeless Music Orkest' oefent van 19:30 uur tot 20:45 uur en het 'Show- en Music Orkest VIVACE' oefent, na een kwartiertje pauze, van 21:00 uur tot 22:45 uur.

Het Timeless Music Orkest is het opleidingsorkest en bestaat uit leden die nog niet zo lang accordeon spelen. Als je bij dit orkest wilt spelen, kunnen wij ook accordeonlessen voor je verzorgen. Je zal verbaasd zijn hoe snel je in het Timeless Music Orkest je eerste nummer mee kan spelen.
Aan nieuwe, beginnende, leden kunnen wij voor een bepaalde tijd een accordeon beschikbaar stellen. Hiervoor vragen wij slechts een geringe vergoeding.


Homepage

Accordeonvereniging Accordando



Accordeonvereniging Accordando, opgericht in 1951, is een springlevende vereniging van enthousiaste accordeonisten. De twee orkesten oefenen wekelijks in het Posthuis te Neck.

Ook zijn er mogelijkheden voor het volgen van accordeonlessen en het huren van een lesaccordeon.

Heeft u interesse, kom gerust eens langs op de wekelijkse repetitie op donderdagavond. Het A-orkest repeteert van 20.30 tot 22.30 uur en het B-orkest van 19.00 tot 20.30 uur.

Beide orkesten staan onder de muzikale leiding van Marja Vrieling.

Klub Musette



Klub Musette is een product van de Volksmuziekschool Peter Weda, die onder de leiding staat van de gediplomeerde muziekleraars Peter Weda en Petra Davidts.

In 1974 startte Peter Weda met Klub Musette. Het was toen voornamelijk een accordeongezelschap. Zij werden met de jaren versterkt door slaginstrumenten, gitaren, cello, marimba, orgel, keyboard, piano, accordina, zingende zaag, flexatoon, xylofoon, trompet,…….

Klub Musette verzorgde reeds honderden concerten in het binnen- en buitenland. Te Cannes (F), Luxemburg (L), Baden-Baden (D), Tilburg (NL), Rimini (It), Lido di Fermo (It) en Dolomieten (It) werden zij Europees kampioen in hogere afdeling. Klub Musette ontving van het Ministerie van Nederlandse Cultuur de “Medaille tot uitbreiding van de kunst der Volksmuziek” en “lof van de jury” van de Europese Accordeon Commissie voor deze prestaties.

Voor radio en TV is Klub Musette geen onbekende. Zij waren te gast bij verschillende VRT-programma’s. In het teken van “Het jaar van het kind” voerde Klub Musette voor de BRT-televisie de “Petrawals” uit.

Ook kan men Klub Musette regelmatig horen op verschillende radioprogramma’s zoals “Golfbreker aan zee”, “Radio Luxemburg”, “Deutsche Rundfunk”, “Radio France”, Radio Limburg, Radio 2: vroegere programma Golfbreker aan zee (kustoptredens), e.a.,...

Het repertoire van Klub Musette gaat van licht klassieke muziek, musette tot hedendaagse muziek. Het enthousiasme van de muzikanten leidde tot de realisatie van meerdere CD’s.

Tevens is Klub Musette de uitvoerder van de meeste muziek geschreven door hun dirigent Peter Weda. Met plezier studeren zij de werken in. Samen hebben zij reeds veel gerealiseerd zoals concerten en wedstrijden in het binnen- en buitenland, optredens voor radio en TV en de opnames van drie full CD’s.



Advendo Wilp



Advendo is opgericht op 4 februari 1933, begonnen als een gezellige club accordeonisten, voor let wel: alleen mannen.

Dit clubje groeide uit tot een volwaardige acordeon vereniging, toegankelijk voor iedereen.

De eerste dirigent was de hr. Lichtendahl van 1933-1946, de heer Roelofs volgt hem op en in 1965 komt Paul van Roozendaal, bassist in het Gelders Orkest. Hij is een dirigent met een inspirerende opvatting over muziek maken.

In 1967 neemt Advendo het kinderkoor van Jong Zanglust over en de Cantabellen o.l.v. Willie Buunk geven een welkome aanvulling op de uitvoeringen.

Ook komt er in 1974 een blokfluitgroep geleid door Miep Pas en gaat Willie Buunk het B en C Orkest leiden.

Ans Jongstra krijgt de leiding over de Cantabellen en maakt er een A.M.V -groep van. De Blokfuiters en de A.M.V groep zijn door gebrek aan jeugd inmiddels opgeheven.

T.g.v. het 50 jarig jubileum in 1983 maakt Advendo o.l.v. Willie Buunk een LP met alleen originele accordeonwerken.

Marga Menninga gaat in 1988 het jeugdorkest leiden. In maart 1997 maakt Willie Buunk plaats voor Hans van Schuppen die tot maart 2005 het A en B orkest onder zijn hoede heeft.

Onze huidige dirigent is Jeroen Gulikers, hij heeft de leiding over het A en het B orkest.

De boodschap die de naam Advendo in zich draagt, Aangenaam Door Vriendschap En Nuttig Door Oefening, geldt nog steeds.

Het muzikale niveau is onder leiding van de dirigenten Paul van Roozendaal, Willie Buunk, Hans van Schuppen en onze huidige dirigent Jeroen Gulikers op een hoog peil gekomen.


Homepage

Accordeonvereniging "Crescendo"



Een stukje Crescendo geschiedenis

Op 10 mei 1956 is accordeonvereniging "Crescendo" te Leersum opgericht. Wat begon als de hobby van enkele Leersumse knapen kreeg op die dag een officiële naam.

Begin jaren vijftig hadden twee jongens het plan opgevat om accordeonles te gaan nemen, wekelijks kwam hun leraar uit Driebergen naar Leersum om zijn kennis over te dragen. Dit ging prima, tot het hem te veel werd en niet meer kwam.

Een vriend van de jongens wist wel iemand die verstand van muziek had en ja hoor, zij konden hun muziekstudie vervolgen. Dirk Willems, de nieuwe leraar, was zeer enthousiast en vond dat er nog meer spelers bij moesten komen. Die kwamen (één ervan is nog steeds actief spelend lid: Piet Willemsen) en ze mochten iedere keer de huiskamer van de familie Meerbeek als oefenruimte gebruiken. Later werden de repetities gehouden in de Julianaschool achter het gemeentehuis. Deze school bestaat nu niet meer. Toen er voldoende spelers waren om een orkest te vormen werd er ook in groepsverband les gegeven. Op een gegeven moment waren de spelers van mening dat zij hun vorderingen maar eens aan het publiek moesten laten horen en zo werd de oprichting van accordeonvereniging "Crescendo" een feit op 10 mei 1956. Het was Hemelvaartsdag, een vrije dag en dus alle tijd om het één en ander te bespreken. De contributie werd vastgesteld op f 0,25 (één KWARTJE) per week. De eerste uitvoering volgde spoedig daarna. De concerten werden praktisch allemaal gegeven in ’t Centrum, achter de huidige chinees. Ook achter restaurant Darthuizen zijn nog enkele uitvoeringen gegeven. Na een aantal repetitiejaren in de Julianaschool is Crescendo verhuisd naar dorpshuis " het Hof " Waar vanaf die tijd in de toneelzaal ook de uitvoeringen werden gegeven. Sinds een paar jaar repeteren we in de Andrieskerk waar we het ook best naar onze zin hebben.

Muzikale leiding

Dirk Willems bleef ± 20 jaar dirigent van "Crescendo". In 1978 werd de muzikale leiding van de inmiddels twee orkesten overgenomen door Geleijn van der Ham, onder wiens leiding zelfs een C-orkest werd gevormd. Tevens promoveerde hij met het A-orkest naar de eredivisie tijdens één van de door de N.O.V.A.M. georganiseerde concoursen, een hoogtepunt in het bestaan van "Crescendo".

Helaas ging het daarna achteruit met de muzikale prestaties, mede door het verloop van een aantal spelers om diverse redenen. In 1992 besloot Geleijn van der Ham de vereniging te verlaten na bijna 15 jaar dirigent te zijn geweest.

Er werd een opvolgster gevonden in de persoon van Yvonne Vos-Dibbets. Onder wiens leiding Crescendo nog steeds speelt. Een enthousiaste dirigente die samen met het orkest een gevarieerd en luisterrijk repertoire brengt. Zij stelt samen met de muziek-commissie het programma voor een concert of optreden vast.

Toen Yvonne kwam, zat de vereniging in een dal waaruit met haar hulp omhoog werd gekropen. Er kwamen weer nieuwe leden bij en gelukkig kan elk orkestlid weer met enthousiasme zijn/haar hobby uitoefenen. Tegenwoordig telt de vereniging alleen nog een A-Orkest .

Tevens geeft Yvonne les aan leerlingen, waar zij veel plezier aan beleeft. Bij voldoende leerlingen die in een orkest kunnen spelen wordt er weer een leerlingenorkest opgestart.


Homepage

Accordeonvereniging Con Forza



Accordeonvereniging Con Forza, sinds 1988 actief op muziekgebied. Veel mensen associëren de accordeonmuziek met smartlappen & tranentrekkers, maar de accordeon is een zeer veelzijdig instrument. Het repertoire omvat bijna alle muziekstijlen: van pop tot klassiek, tot kerkmuziek.
Het repertoire van Con Forza gaat van pop-muziek tot aan licht klassiek. Sinds september 2005 staat het orkest onder de deskundige leiding van een nieuwe dirigent, namelijk de heer Wil Plas, uit Enschede. Hij is afgestudeerd aan het conservatorium. De vereniging bestaat uit twee orkesten. Men begint in het
B-orkest en later kan men dan doorstromen naar het A-orkest. Con Forza telt op dit moment drie-en-veertig, bijzonder enthousiaste en actieve leden. Ook Duitse leden maken onderdeel uit van deze vereniging, kortom: een internationale vereniging. Samen muziek maken kent dus geen rangen, standen en grenzen. De jaarlijkse, terugkerende activiteiten zijn het koffieconcert in de Pol, en de bloemen-actie. Het concert is op een zondag in mei of juni. De bloemen-actie wordt gehouden op de vrijdag en zaterdag voor moederdag. Leden gaan huis aan huis op pad met geraniums en fuchsia's om deze te verkopen. En verder worden er af en toe, op aanvraag, optredens verzorgd.
Kortom is Con Forza een actieve vereniging van mensen die de accordeonmuziek een warm hart toedragen. Nieuwe leden, ook jongere mensen, zijn van harte welkom. Indien u na het lezen van dit artikel ook enthousiast bent geworden, komt u dan eens een keer kijken op een oefenavond.


Homepage

Accordeonvereniging ARNHEM ZUID



De Accordeonvereniging ARNHEM ZUID werd opgericht op 18 april 1952 door de heren Joop Albers, voorzitter, en Henk de Wilde, secretaris. Er werd begonnen met een ledenbestand van 4 leden met de bedoeling dat dit een vereniging moest gaan worden. Er werd bij toerbeurt bij de leden thuis gerepeteerd, want een repetitieruimte zat er op dat moment nog niet in. Om het ledenaantal te doen groeien werd in 1955 gestart met een Accordeonschool en in samenwerking met Muziekhandel Timmermans uit Amsterdam konden wij 10 stuks 32 bas accordeons kopen om die aan de aspirantleden te verhuren. Er werd les gegeven in een garage die 's winters verwarmd werd. De vereniging bleef groeien, er werden uniformen (witte broek, wit shirt met een groene stropdas en een groene riem) aangeschaft en er kwamen front standaards met de naam AVAZ , verder vaandels, slagwerk, pauken en een bas accordeon. Ook was ondertussen een repetitieruimte gevonden. Dat werd het Speeltuingebouwtje aan de Veerpolderstraat. De contributie werd toen in kontanten op de repetitieavond aan de penningmeester betaald, die aan de grote tafel zat met het contributieboek voor zich. De allereerste penningmeester was de heer v. Dijk, die na zijn overlijden werd opgevolgd door Hitjo Schrikkema, die heel lang penningmeester is geweest van AVAZ De winkeliers in Arnhem Zuid vroegen ons destijds in de zomerdag veelal om openluchtconcerten te houden en weer later werden er marsen gelopen, eerst met geleende tamboers van zusterverenigingen en uiteindelijk werden wij het eens met Tamboercorps Arnhem Zuid en aldus konden wij beschikken over ons eigen tamboercorps en werd er gezamenlijk marsen gelopen door Arnhem. Natuurlijk moesten de meemarcherende accordeonisten de te spelen marsen uit het hoofd kunnen spelen. Tegenwoordig ziet men geen marcherende accordeonverening meer op straat en vindt men deze eerder in de concertzalen. Hoogtepunten waren er genoeg, zoals toetreding tot de Arnhemse Federatie van Muziekgezelschappen, dat ging toen maar niet zo, lidmaatschap van de huidige NOVAM, te veel concerten om op te noemen, bondsconcoursen, optochten en onze eerste internationale uitwisseling in 1957 naar Schaffhausen in Zwitserland, waar wij 10 dagen bij een zustervereniging aldaar te gast waren.


Homepage

Dansende Vingers Vosselaar



KORTE GESCHIEDENIS VAN DE CLUB
Onze club werd opgericht in 1949 door Gustje Hermans in Vosselaar. Deze toenmalige accordeonvirtuoos behaalde verschillende Belgische en Europese titels.

Als naam werd er gekozen voor "Dansende Vingers Vosselaar"

Na het overlijden van Gustje Hermans in 1978 werd de taak van dirigent overgenomen door Magda Verboven welke nu nog steeds en reeds meer dan 30 jaar dirigent is van de club.

Eind jaren 1980 verhuisde de club van Vosselaar naar Gierle en werd de club dan ook herdoopt tot "Dansende Vingers Gierle".

Sinds januari 2009, vastgelegd tijdens onze jaarlijkse Algemene Vergadering, werd onze club hernoemd tot "Dansende Vingers Lille" in plaats van "Dansende Vingers Gierle"

Op dit ogenblik bestaat onze accordeonclub uit een 13 tal spelende leden, accordeonisten, een basgitarist en slagwerk.

Onze voorzitter is Roger Veraart bijgestaan door een gemotiveerd bestuur.

In 2009 bestaat dus ook onze club 60 jaar en is het feest.

Dit werd gevierd tijdens ons festival, medegeorganiseerd door Vlamo, op zondag 25 oktober in het Parochiecentrum St. Pieter te Lille.


Homepage

Accordeonvereniging "De Notengalm Boechout"



Accordeonvereniging "De Notengalm Boechout" werd gesticht op 1 maart 1970 als feitelijke vereniging
en op 3 oktober 1973 werd zij een v.z.w.
Met een gevarieerd programma verzorgen wij verschillende soorten optredens.
Wij willen laten horen dat het accordeon een volwaardig muziekinstrument is, waarop de meest uiteenlopende muziekgenres
kunnen worden uitgevoerd. Ook staan wij buiten politiek en respecteren ieders mening.
Van jong tot oud is iedereen welkom om zich muzikaal te bekwamen volgens zijn eigen capaciteiten.
Wij doen ons best dat dit op een zo aangenaam mogelijke manier gebeurt.

Wij bespelen het chromatisch accordeon, zowel pianoklavier als knoppen.Bij de optredende groep zijn alle chromatische
typen accordeon welkom, liefst met vijf verschillende registers aan de rechterkant.
Beginnende leerlingen kunnen bij ons terecht voor het chromatisch accordeon pianoklavier of knoppen do 3de rij (B-griff)
zowel schuine als rechte bassen.


Homepage

Accordeonorkest Desselina



Accordeonorkest Desselina is opgericht in Dessel bij de familie Janssen. Sinds 1982 wordt in de Broekstraat de accordeon volop bespeeld.

Stichter en dirigent is Marc Janssen. Uitgangspunt van het orkest is om de accordeon te laten weerklinken als een jeugdig en professioneel instrument. Het repertoire is steevast van die aard, zodat dit telkens weer bevestigd wordt.


Homepage

Koninklijke Accordeon Vereniging "De Vrije Kunst"



Koninklijke Accordeon Vereniging "De Vrije Kunst"

Onze vereniging is gesticht door de Heer Henck Van Rijswijck op 15 september 1956, dat wil dus zeggen dat wij nu meer 50 jaar bestaan.

Een 50 jarig bestaan geeft recht op een koninklijke titel, op datum van maandag 25 september 2006 hadden wij de eer deze titel officieel te mogen gaan ontvangen bij de Heer Gouverneur.

Wij zijn dan ook zeer fier dat onze vereniging vanaf heden Koninklijke Accordeon Vereniging De Vrije Kunst noemt, uiteraard hebben wij deze benoeming uitgebreid gevierd met een fantastisch accordeonfestival op 1 oktober 2006 in het Cultureel Centrum te Beerse.

Nadat de dirigent Henck Van Rijswijck verhuisde naar Antwerpen, is de activiteit in de club op een lager pitje komen te staan, doch enkele muzikanten namen nadien het heft terug in handen waardoor de bedrijvigheid weer in volle actie was.

Deze initiatiefnemers waren er ook al bij vanaf de eerste dag van het ontstaan en dat zijn, Swa Hermans, Hilda Clijmans en Walter Matthé, dat verdiend natuurlijk een dikke proficiat aan deze personen.

Op dit ogenblik staat de vereniging onder de vakkundige leiding van de Heer Jef Aerts en Hugo Moeskops, onze voorzitter is Erik Van Sande.

Momenteel zijn er bijna 50 ACTIEF SPELENDE leden aangesloten, ook daar zijn wij bijzonder fier op, je kan dan ook wel zeggen dat wij een vereniging zijn waar het fijn is om lid van te zijn, onze leuze is daarom, Een goede verstandhouding is even belangrijk dan fijne muziek maken.

Elke leeftijd is welkom bij De Vrije Kunst, zo is ons jongste lid Kim 12 jaar, en de oudste Louis reeds de 75 gepasseerd en hij bruist nog steeds van de energie, want muziek maken is zijn leven.

De Vrije Kunst durft zowat alle genres aan, van klassiek naar modern en van gemakkelijk naar moeilijk, ons programma leent zich zowat voor elk soort organisatie, wij brengen voor U mooie concerten maar ook gezellige meezing muziek, ik zou zeggen U vraagt, en wij draaien

Na een bestaan van 50 jaar een Koninklijke titel dragen vinden wij zeer fijn, maar even belangrijk vinden wij een mooi stukje muziek brengen, zo werden wij na een evaluatie voor accordeongroepen ingericht door Vlamo, Vlaamse Amateur Muziek organisatie, gecatalogeerd in de categorie Uitmuntendheid, uiteraard weer een reden om fier op te zijn.

Met ongeveer 25 optredens per jaar op verplaatsing, brengen wij voor U muziek voor alle doeleinden en naar ieders wens, De Vrije Kunst is daarom een stukje cultuur van de BOVENSTE PLANK.


Homepage

Accordeonola




Accordeonola te Den Helder

Opgericht op 17 oktober 1951.
Begonnen in een kapperszaak, elke zondagmorgen van 10 tot 12.
Accordeonola heeft een A- en B-orkest. Het B-orkest is oorspronkelijk
voor leerlingen van de muziekschool om in een orkest te leren spelen en als voorbereiding op het spelen in het A-orkest.

Nu is het bovenal een orkest voor een ieder die veel plezier beleeft aan het spelen van mooie muziek in een gezellig orkest.

Het A-orkest is het orkest voor gevorderde spelers die behalve gezelligheid ook een grotere uitdaging in de muziek zoeken.
We geven elk jaar een concert in de schouwburg en proberen elke drie jaar aan een concours deel te nemen.
Op uitnodiging spelen we op feestdagen (koninginnedag in Bergen),
concerten (concours voor koren), en andere evenementen (een uitvoering samen met muziekschoolleerlingen).

Met veel plezier organiseren we ook samen met andere verenigingen (koor, muziekkorps, enz.) een concert.
Heb je interesse om mee te spelen, kom dan eens kijken en luisteren,
in het clubgebouw van Scouting Groep Minerva.
Het B-orkest speelt donderdagavond van 7 tot 8,
het A-orkest van 8 tot 10.
Laat vooraf even weten dat je komt.


Homepage

Avanti



Avanti is een kleine accordeonvereniging uit Berchem (bij Antwerpen), België.
De vereniging is gesticht in 1965, en komt wekelijks bijeen op woensdagavond in het parochiecentrum van "De Groenenhoek", Helderstraat 57, Berchem.
Avanti wordt geleid door Paul De Bra. Avanti vertolkt muziek van alle stijlen, van barok en klassiek tot hedendaagse, lichte en minder lichte muziek.


Homepage

Accordeonvereeniging Hooger Streven


In 1945 werd in Essen de internationale accordeonvereeniging Hooger Streven opgericht. Bezieler van deze nieuwe muziekgroep was dirigent Eddy Suykerbuyk, in de streek beter bekend als "den Ede". Op de foto ziet u de eerste groepsfoto van de nieuwe vereniging, op het einde van de jaren '40.
De groep was heel succesvol, en het aantal muzikanten en jonge leerlingen groeide snel. Toen maakte men zelfs een groepsfoto met enkel "de kleine groep"!

Ook het aantal optredens groeide gestaag, en al snel werden de grenzen van de Noorderkempen overschreden. In de jaren '50 en '60 was het orkest zelfs vaak te horen op de N.I.R., de toenmalige nationale radio-omroep. En zelfs op televisie waren ze enkele keren te bewonderen.
Het meeste bewondering oogstte de groep met haar wandelende optredens in stoeten en taptoe's. De titel "Grootste wandelend accordeonorkest van West-Europa" was toen zeker terecht.

In de loop der jaren werden de mandolines en banjo's als begeleidingsinstrumenten vervangen door gitaren en keyboards.
Regelmatig werden ook geluidsopnames gemaakt. Eerst op 78-toerenplaten, later op singles, elpees, muziekcassettes en tenslotte op CD. Enkele van de plaatjes uit vroeger tijden haalden ook de hitparade. En het nummer Lady of Spain bereikte zelfs de eerste plaats op Radio RTL. De recentste CD, "A Century" werd voor het eerst niet opgenomen in een studio, maar in het Essense Gildenhuis.

Ook op de vele buitenlandse optredens zijn we trots. Van Ierland tot Slowakije en van Denemarken tot Spanje kon men Hoger Streven al aan het werk zien. Een belevenis voor alle muzikanten die er bij waren. En zeker de Europese Kampioenschappen waar de groep aan deelnam zal bij de muzikanten een aparte herinnering zijn. Twee keer eindigden we op het hoogste schavotje: in 1982 in Brussel, en in 1986 in Gent. In recenter tijden namen we nog deel in Limerick (Ierl 1995) en Versailles (Fra 1996).

Vanaf de start tot in 1978 was de muzikale leiding in handen van stichter Eddy Suykerbuyk. Sindsdien hanteert zijn dochter Lydia Stuyts-Suykerbuyk de dirigeerstok. Samen konden ze in 1995 een van de hoogtepunten van de vereniging meemaken: de vijftigste verjaardag. De bijhorende titel “Koninklijk” mocht het bestuur in ontvangst nemen bij gouverneur Paulus. Helaas is Eddy in 1999 overleden, want hij zou ongetwijfeld ook trots geweest zijn bij de zestigste verjaardag van ‘zijn’ vereniging.

Sinds die vijftigste verjaardag trachten we vijfjaarlijks een groot accordeonweekend te organiseren. De voorbije edities waren telkens een groot succes. In 1996 was Eric Bouvelle de eerste internationale topaccordeonist die in de Essense Heuvelhal optrad. In 2001 volgde de virtuoos Alain Musichini met een knap orkest, en in 2006 de veelvoudige wereldkampioen Jèrôme Richard. Ook andere accordeonvirtuozen als Albert Hennebel en trots van de Noorderkempen Smeulders&Smeulders toonden het publiek hun kunnen. En in het kader van het Feest van de Folk mocht ook Snakes in Exile niet ontbreken.


Homepage

Koninklijke Harmonicaïsten Boom



Om het ontstaan van onze club te kennen, moeten we heel ver teruggaan in de tijd. We moeten zelfs twee eeuwen teruggaan in de tijd. In het jaar 1898 is onze club opgericht door Jan Baptist Vermant, in Boom beter gekend als "Den Tisteman". Hij wou in de Boomse wijk Noeveren met zijn harmonica de ellende in de steenbakkerijstreek doorbreken. Zijn lijfspreuk was dan ook: "Weg met de miserie en leve de lol". Den Tisteman verzamelde andere accordeonspelers uit de streek en zo onstond het harmonicaensemble "De accordeons van Noeveren". Op dat moment telde dit ensemble zo'n 30-tal muzikanten.

Spijtig genoeg brak toen de eerste wereldoorlog uit en werden de activiteiten volledig stilgelegd. Begin 1919 werd beslist om de repetities terug te hervatten. Dit bleek geen enkel probleem, want onmiddellijk boden zich 50 leden aan. Het ensemble was na de oorlog nog groter geworden.

Stilaan groeide dit ensemble uit tot een echte accordeonvereniging. En het eerste grote feest was in zicht, want in 1923 bestond "de accordeons van noeveren" immers 25 jaar. In dat jaar veranderde de naam in: "Vereenigde Vrienden Harmonicaisten". Toen werd ook een echt clublied geschreven, dat nu nog steeds bestaat.

Op 24 maart 1928 breekt een heel belangrijke dag aan. De toenmalige voorzitter Frans de Smedt schreef een brief aan de heer gouverneur baron Holvoet te Antwerpen met de vraag of het niet mogelijk was om onze club de titel Koninklijk toe te eigenen. Dit was geen gewone formaliteit, want de koning wilde meer informatie over de geest, het doel, de ouderdom, het aantal (ere)leden en de activiteiten van onze club. Na nog wat briefwisseling werd onze club op 24 maart 1928 gemachtigd om de titel "koninklijk" te voeren. Zo onstond onze huidige clubnaam: "Koninklijke Harmonicaïsten Boom".

Maar het mocht niet baten, de tweede wereldoorlog brak uit en weer werden de activiteiten gestaakt. Toen de club na de tweede wereldoorlog weer wou starten met haar activiteiten, was dit geen evidentie. Vele leden hadden een moeilijke periode doorgemaakt. Toch waren de muziekkriebels te groot en de repetities werden hernomen. 25 leden maakten toen deel uit van onze club.


Homepage

Accordeonvereniging Con Amor (BE)



Repetitie Lokaal
Adres:
Vossenbergstraat 56
3500 Godsheide - Hasselt
Limburg - Belgie

Maatschappelijke zetel
Adres:
Bijvennestraat 6
3500 Hasselt
Limburg - Belgie
Telefoon:
+32 (0)11 22 54 39

Email:
Info@conamor.be

Wij repeteren elke dinsdag avond van 20 - 22u
Iedereen is steeds vrijblijvend welkom om te komen kijken & luisteren


Homepage

Musettina Waterschei



Het begon allemaal in de mijnstad Marcinelle.

Daar zag Arthur Van Schel het levenslicht op 19 februari 1910. Na groei en bloei vestigde hij zich in Genk, huwde met Magdalena Godeye en werd vader van twee kinderen: Raymonde en René. Als paswerker bovengrond vervulde hij plichtbewust zijn taak in de nachtpost op de mijn in Waterschei.

Als alomgeprezen accordeonvirtuoos en als leraar-componist bij de grensvrienden te As, daarna kwamen privaatlessen, bij mensen van alle standen.

Hij verplaatste zich per fiets, tram en trein tot in het Maasland. Hij stopte als actieve accordeonspeler na een spijtig ongeval waarbij hij zijn hand kwetste. Hij Bleef componist want zijn liefde voor muziek was te echt om zomaar ineens aan te verzaken.

In 1948 kwam de eigenlijke voorloper van Musettina tot stand. De grensvrienden kwamen in de Greenhoornstraat te Waterschei samen in de garage van de familie Ebers-Janssens om te oefenen.

Zijn school, die naam en faam verwierf in de provincie, groeide en bloeide.

Op 1 juli 1951 werd het accordeonensemble Musettina Waterschei boven de doopvont gehouden en officieel erkend door burgemeester Gerard Bijens en schepen Michel Bollen. Het vregtijdig afsterven van de bekwaame dirigent en componist Arthur Van Schel op 14 augustus 1966 betekende een groot verlies voor leden, bestuur en vrienden.

Een leerling en vriend van Arthur was Antoine Dujardin. Hij was de meest bekwame muzikant en leverde het bewijs van zijn kunnen. Als accordeonist gaf hij les tijdens de periode van de zieke dirigent Arthur.

Ruim een jaar later, nadat de leiding van het gezelschap op zijn schouders rustte, werden enkele fraaie prestaties behaald. Een voledige opsomming hiervan geven is onmogelijk, maar enkele prestaties in herinnering brengen loont de moeite: de prijs van de stad Aalst en de stad Hoei, de speciale prijs van koning Boudewijn in 1965, kampioen van België, winaar van de Europese kampioenschappen in Tilburg, enz. Dirigent Antoine Dujardin werd bedacht met erelint en diploma's als beste dirigent van Europa. De prestaties mogen zeker toegeschreven worden aan de goede geest die er heerste tussen muzikanten en bestuursleden.

Tijdens moeilijke overbruggingsperiode heeft Musettina achtereenvolgens een aantal dirigente gekend: o.a. Willy Zwakhoven (1970) en Roger Pluymers (tot 1974).

De muzikanten bleven wekelijks oefenen, zodoende wist Musettina zich op peil te houden.


Homepage

Alte Kameraden



Kasterlee
Maart 2002

Enkele oud-leden van accordeonclub De Verenigde Vrienden kwamen bijeen naar aanleiding van het 50 jarig bestaan.

Om hun steentje bij te dragen voor het feest was er heel wat werk aan de winkel. Adressen opzoeken, brieven schrijven, telefoneren en veel meer.....

Mei 2002

De eerste repetitie van de oud-leden
Nu nog een naam Het werd heel toepasselijk "Alte Kameraden"
Een nieuwe accordeonclub werd geboren met Marcel Cools als voorzitter.

Julien Blocken ontfermt zich sinds 2006 over de "Alte Kameraden" als maëstro.

Ze spelen alom gekende populaire deuntjes, volksmuziek, liedjes uit de oude doos...........

Een gezellig muzikaal clubje.

Zij hebben in 2010 hun eerste CD opgenomen




Homepage

Accordeonclub Heidegalm Zutendaal



WIE ZIJN WIJ ?
“Heidegalm Accordeonclub” is opgericht in 1987 De groep bestaat momenteel uit 12 muzikanten en staat onder muzikale begeleiding van Robby Vossen . Wij brengen verschillende repertoires gaande van klassieke muziek tot liedjes uit de tijd van toen .
WAT KUNNEN WIJ U AANBIEDEN?Zijn jullie op zoek in kader van de week voor de derde leeftijd , animatie voor dagcentra, activiteiten voor ziekenzorg, kerstmarkten…willen we graag voor senioren een programma aanbieden “op maat” uitgaande van hun wensen . Indien jullie interesse hebben mogen jullie contact opnemen met onze dirigent Robby Vossen of meespelend bestuurslid Schonkeren Carine . Het programma omvat meestal een optreden van een 1,5 uur met of zonder een korte pauze waarbij er allerhande liedjes worden gespeeld uit “die goede oude tijd”. Ook kunnen er altijd wensen kenbaar gemaakt worden . Zo hebben we ook liedjesbundels waarbij de mensen kunnen meevolgen en uiteraard meezingen .


Homepage

Koninklijke Accordeonvereniging St Rochus Balen



Homepage

Aanmelden




Uw vereniging aanmelden kan via reageren
 
Vermeld uw naam, voornaam, functie
naam van de vereniging, url website
e-mailadres en korte beschrijving